Ερείκη (ρείκι): ένας θάμνος της ελληνικής φύσης

ΜΕΛΙ ΕΡΕΙΚΗΣ
24 Οκτωβρίου, 2019 - 15:37

Ένα σχετικά άγνωστο , λόγω της μη σταθερής παραγωγής του, λεσβιακό μελισσοκομικό προϊόν είναι το ΜΕΛΙ ΕΡΕΙΚΗΣ. Λίγα ενημερωτικά που νομιζω αξίζει να τα γνωρίζεται, αν σας ενδιαφέρει η σωστή διατροφή:

Η Ερείκη (ρείκι) είναι ένας θάμνος της ελληνικής φύσης με πολυάριθμα λουλούδια. Στη Λέσβο το βρίσκουμε στα πευκοδάση (τσαμλίκ). Από το νέκταρ των λουλουδιών παράγεται το φθινόπωρο, αν έχουμε πρώιμες βροχές, το μέλι της ερείκης που έχει ιδιαίτερο άρωμα, είναι σκοτεινόχρωμο και έχει χαρακτηριστική γεύση που αρέσει ιδιαίτερα σε απαιτητικούς καταναλωτές.
Προϊόν υψηλής βιολογικής αξίας με έντονα γλυκό, γήινο και δυνατό άρωμα, το μέλι Ερείκης είναι εξαιρετικό σε φρυγανιά, σε μυζήθρα, με ταχίνι και σαν βάση για σάλτσες και μαρινάδες.
Η διατροφική και θεραπευτική του αξία είναι πολύ μεγάλη και για αυτό αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού και είναι το μέλι που διατίθεται κυρίως από καταστήματα υγιεινής διατροφής. Βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος, καθώς έχει αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες. Με μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, είναι ιδανικό για αντιμετώπιση σιδηροπενίας.
Είναι από τα μέλια που κρυσταλλώνουν γρήγορα.

Φέτος στο νησί μας μετά από χρόνια το ρείκι έδωσε μέλι που οι μελισσοκόμοι της Λέσβου με περηφάνια σας προσφέρουν, με την γνωστή ποιότητα, γνώση και προσοχή στη κάθε λεπτομέρεια της διαδικασίας εξαγωγής του μελιού.

Απο: Ευστράτιος Προδρόμου